Miedź w kuchni – szlachetna i naturalna
Ponadczasowa estetyka miedzi to jednak nie wszystko. Przez wielu zaliczana jest – obok złota i srebra – do metali szlachetnych, co wynika z kilku czynników. Kluczową rolę odgrywają tu wyjątkowe właściwości miedzi, które okazują się niezwykle istotne w kontekście jej zastosowania w kuchni.
Mowa tu przede wszystkim o jej długowieczności. Miedź jest metalem niezwykle trwałym, czego najlepszym potwierdzeniem jest szerokie wykorzystywanie jej w produkcji narzędzi, elementów instalacji i maszyn czy biżuterii. Z jednej strony cechuje się bardzo dobrą wytrzymałością mechaniczną, a z drugiej imponuje naturalną odpornością na korozję. Z biegiem lat pokrywa się patyną, która działa niczym najlepsza powłoka ochronna, co sprawia, że tworzone z tego surowca akcesoria kuchenne pozostają estetyczne i praktyczne przez długi czas.
Kuchnia w miedzi to także kuchnia naturalna i ekologiczna. Metal ten można bowiem w nieskończoność przetwarzać i wykorzystywać ponownie. Zużyty element wystarczy przetopić, by zyskać materiał niezbędny do stworzenia kolejnego funkcjonalnego i estetycznego przedmiotu, który sprawdzi się nie tylko w kuchni. Zależy Ci na ekologii i wspierasz zrównoważony rozwój? Miedź w kuchni to dla Ciebie najlepsza opcja!
Niezwykłe właściwości miedzi
Kuchnia to pomieszczenie, które jest szczególnie narażone na obecność różnego rodzaju bakterii. Jak ograniczyć je do absolutnego minimum? Stosując miedź! Metal ten posiada bowiem wyjątkowe właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne, co oznacza, że eliminuje ze swoich powierzchni wszelkie niepożądane drobnoustroje. Nic więc dziwnego, że jest powszechnie wykorzystywany w miejscach o podwyższonym ryzyku infekcji, jak szpitale, szkoły czy transport publiczny.
W efekcie kuchnia z elementami miedzi stanie się wnętrzem o wiele zdrowszym i bezpieczniejszym dla domowników.